Ποια rollers να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις τα ιδανικά πατίνια!

13 Σεπτεμβρίου, 2021

Share the story

Inline rollers ή quad skates? Ποια πατίνια είναι καλύτερα για εμένα;

Μήπως έχεις ενθουσιαστεί με την τελευταία τάση που πρωταγωνιστεί στις πλατείες; Πολύχρωμα πατίνια, κόλπα και πολλά χαμόγελα; Αν σε έχει παρασύρει και εσένα το κύμα των roller skates μην αργείς! Έλα μαζί μας στον μαγικό κόσμο των rollers!

Roller Skating Για Παιδιά & Ενήλικες | Rollaround Skateshop

Inline rollers, fitness/recreation rollers, freestyle/urban rollers, aggressive rollers, speed rollers, quad skates, roller skates, πατίνια, πατίνια με 4 ρόδες. Τόσες επιλογές αλλά ποια rollers να διαλέξω τελικά; Μπερδεύτηκα!

Έτσι λοιπόν, με μόλις 3 βήματα θα σε βοηθήσω να καταλάβεις τις βασικές διαφορές των rollers και να βρεις το ιδανικό ζευγάρι που θα σε ενθουσιάσει και θα περνάς ατελείωτες ώρες διασκέδασης και χαράς στην πλατεία και στο πάρκο!

Βήμα 1ο: Επέλεξε τον τύπο των rollers που σε εμπνέoυν: quad skates ή inline skates?

 
Τι είναι τα quad skates?

Τα quad skates ή roller skates, γνωστά σε εμάς ως τετράγωνα πατίνια, διαθέτουν 4 ρόδες και έχουν δυο άξονες έναν μπροστά και έναν πίσω πάνω στους οποίους ακουμπούν οι ρόδες με τα ρουλεμάν (φαντάσου το όπως είναι το αυτοκίνητο). Αυτό τα καθιστά πιο σταθερά και επομένως τα επιλέγουν περισσότερο οι αρχάριοι. Είναι τα παραδοσιακά πατίνια και τα πρώτα που φορέσαμε ως παιδιά.

 
Τι είναι τα inline rollers?

Τα inline rollers (τροχοπέδιλα) έχουν τα ροδάκια σε μια ευθεία διάταξη κάτω από τον άξονα. Αν και στην αρχή είναι δύσκολα να βρεις την ισορροπία σου μπορείς πιο εύκολα να κάνεις ελιγμούς ή να αναπτύξεις μεγάλες ταχύτητες. Είναι ιδανικά για την ύπαιθρο ή για να δοκιμάσεις απίστευτα κόλπα.

Info for roller skating | Rollaround Skateshop

Μια άλλη διαφορά μεταξύ inline και quad skates είναι η θέση του φρένου. Στα inline rollers, το φρένο βρίσκεται στη φτέρνα της μιας μπότας, το οποίο έχεις τη δυνατότητα να το αφαιρέσεις όταν νιώσεις έτοιμος. Στα τετράγωνα πατίνια, το “toe stop” είναι προσαρτημένο στην πλάκα που βρίσκεται μπροστά και κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών και στις δύο μπότες.

Inline Rollers -> Brake
Fitness Inline Rollers Για Ενήλικες - Φρένο | Rollaround Skateshop
Quad Skates -> Toe Stop

Βήμα 2ο: Τι δυνατότητες έχω αν επιλέξω τα quad skates ή αντίστοιχα τα inline rollers?

 
-> Επέλεξες τα quad skates?

Beginners: Με τα quad skates μπορείς να ξεκινήσεις για να βρεις τα πατήματά σου και έπειτα να χαρείς όμορφες βόλτες στον ποδηλατόδρομο ή στην πλατεία παρέα με τους φίλους σου.

Intermediate: Νιώθεις έτοιμος/έτοιμη να χορέψεις με τα πατίνια σου; Αν ναι τότε μπορείς να συμμετέχεις σε roller jams και να χορεύεις σε roller rinks απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου μουσική.

Advanced: Έπειτα αν νιώσεις αρκετά τολμηρός μπορείς να επισκεφθείς ένα skate park και να δοκιμάσεις τα πρώτα σου κόλπα.

Σούπερ ντούπερ Advanced: Άθληση και quad skates. Αν και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστό, το Roller Derby είναι ένα ομαδικό άθλημα που γυμνάζεσαι πάνω στα αγαπημένα σου τετράγωνα πατίνια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα Roller Derby Greece.

-> Επέλεξες τα Inline rollers?

Εδώ έχουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών ανάμεσα σε Fitness/Recreation, Freestyle/Freeride, Aggressive και Speed/Marathon rollers. Πιο αναλυτικά :

Beginners: Θέλεις να μάθεις να ”ρολλάρεις” και να περάσεις καλά;

Η πιο συνηθισμένη επιλογή των αρχάριων skaters είναι τα fitness/recreation πατίνια καθώς με αυτά μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα στον κόσμο των rollers και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Ως προς την ανατομία η μπότα είναι συνήθως μαλακή όπως τα αθλητικά παπούτσια και τα ροδάκια έχουν διάμετρο τα 90mm. Το φρένο περιλαμβάνεται στο πίσω μέρος της δεξιάς μπότας. Είναι τα ιδανικά πατίνια για εκμάθηση αλλά δύσκολα μπορείς να κάνεις κόλπα με αυτά.

Intermediate: Θέλεις και ταχύτητα και κόλπα;

Τα ιδανικά πατίνια για σένα είναι τα freestyle/freeride/freeskate. Αυτά τα rollers είναι μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στα fitness και στα aggressive και τα επιλέγουν αρκετοί skaters καθώς συνδυάζει ταχύτητα και κόλπα. Ως προς την κατασκευή τους τα freeskate rollers έχουν σκληρή μπότα για να κρατά σταθερό το πόδι αλλά μαλακή επένδυση στο εσωτερικό της μπότας που προσφέρει άνεση για να μπορείς να κάνεις μεγάλες βόλτες στην πόλη σου.

Advanced: Θέλεις να κάνεις κόλπα με τα πατίνια σου;

Τα Aggressive rollers είναι τα ιδανικά για σένα. Αυτά τα πατίνια διαθέτουν μια σκληρή μπότα ώστε να αγκαλιάζει καλά τον αστράγαλο και να κρατά σταθερό το πόδι. Ο άξονας τους έχει ένα κενό ανάμεσα στα ροδάκια για να μπορείς να τσουλάς στα κάγκελα ή να ανεβαίνεις στα παγκάκια. Είναι κατάλληλα για κόλπα και δεν μπορείς να αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα καθώς διαθέτουν μικρά ροδάκια με διάμετρο τα 60mm.

Σούπερ ντούπερ Advanced: Θέλεις μόνο ταχύτητα; Μεγάλη ταχύτητα;

Εδώ πάμε σε άλλα μονοπάτια! Άθληση και inline speed skates.

Aν θέλεις να δοκιμάσεις έναν μαραθώνιο με πατίνια τότε τα speed skates είναι τα πατίνια που θα χρειαστείς για να συμμετέχεις σε τέτοιους αγώνες. Ως προς την κατασκευή τους πρόκειται για ένα πατίνι που έχει χαμηλή μπότα για ελευθερία κινήσεων των αστραγάλων και μεγάλες ρόδες με διάμετρο τα 110mm. Συνήθως είναι αρκετά ακριβό ζευγάρι rollers και απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες ή πολύ καλά προετοιμασμένους skaters.

 

Βήμα 3ο:  Πόσα χρήματα να χαλάσω για τα rollers μου;

Αφού αναλύσαμε τα κύρια είδη των rollers που υπάρχουν (είναι κι άλλα πολλά) συχνά αναρωτιέσαι πόσα χρήματα να διαθέσεις για ένα ζευγάρι rollers και αν αξίζουν τα χρήματά τους.

Σίγουρα αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι ο λόγος για τον οποίο θέλεις να πραγματοποιήσεις αυτήν την αγορά. Τόσο στο e-shop μας όσο και στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία των rollers σε σχέδια, χρώματα και τιμές.

Αγορά rollers για αρχάριους: Αν θέλεις να αγοράσεις ένα ζευγάρι αλλά δεν είσαι σίγουρος αν θα σου αρέσει το hobby, έχεις πάντα την επιλογή να τα δοκιμάσεις σε μια πίστα rollers νοικιάζοντας εξοπλισμό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορείς να ξεκινήσεις με ένα οικονομικό ζευγάρι αλλά να βεβαιωθείς πως είναι άνετα στο πόδι σου και έχουν καλή εφαρμογή ώστε να χαρείς τις βόλτες σου.

Αγορά για μαθήματα rollers: Αν θέλεις να ξεκινήσεις μαθήματα rollers ιδανικά να συμβουλευτείς τον προπονητή σου καθώς θα χρειαστείς ένα καλό ζευγάρι για άνετη εφαρμογή και ευελιξία κινήσεων.

Αγορά rollers για παιδιά: Αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στο παιδάκι σου είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα ποιοτικό ζευγάρι rollers με καλή εφαρμογή και ρυθμιζόμενο μέγεθος έτσι ώστε να το απολαύσει για αρκετό καιρό. Τα περισσότερα παιδικά πατίνια είναι αυξομειούμενα και καλύπτουν 4 πλήρη μεγέθη έτσι ώστε τα παιδιά να χαρούν τα rollers τους για παραπάνω από μια σεζόν.

Αγορά rollers για δώρο σε φίλο: Αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο σε έναν φίλο/η σου θα σου πρότεινα τα quad skates (τετράγωνα πατίνια) καθώς τα πολύχρωμα και κομψά σχέδια όπως επίσης η σταθερότητα που προσφέρουν θα τους ξετρελάνει.

Bonus Tip Blog Roller Skates | Rollaround Skateshop ΕΕΕΕΕΕΗ και μην ξεχνάς SaFeTy FiRsT!

Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος όταν κάνεις rollers! Απόλαυσε τις πατινοβόλτες σου πάντα με ασφάλεια φορώντας τα κατάλληλα προστατευτικά και επέλεξε το κράνος που θα σε προστατεύσει από οποιαδήποτε πιθανή πτώση.

-> Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου, αν πάλι συνεχίζεις να νιώθεις μπερδεμένος μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για να λύσουμε τις απορίες σου.

Μπορείς να μας στείλεις email στο info@rollaround.gr ή να μας βρεις στην σελίδα μας στο Facebook Rollaround.gr και στο προφίλ μας στο Instagram rollaround.gr !

Roll you around!

Rollaround Skateshop Logo

Stay up to date with the
latest news